BSEM Measurement Invariance PreviousNext
Mplus Discussion > Structural Equation Modeling >
Message/Author
 S.Arunachalam posted on Wednesday, June 26, 2013 - 8:08 am
Sample size 300.I have totally 5 latent variables with multiple indicators (continuous): 3 independent and 2 dependent.
Both the IVs and DVs are answered by the same respondent, however with regards to three different firms i.e.) All the five variables are scales requesting the respondent to answer about Firm A, firm B and firm C. The survey looks like:
Firm AFirm BFirm B
Factor 1
1. Rate satisfaction of service with (1 to 5):
2
3…
Factor 2
1. Rate you ability … (1 to 5)
2..
3..
Factor 5
1.. , 2… , 3….

For CFA, to account for the correlated residuals I used Bayesian SEM (BSEM) and have got robust fit indices and factor lodgings, Scales show very good fit.
Can I check measurement invariance using BSEM webnote 17; however I don't have a grouping variable, so I can't use Type=mixture & knownclass? Please advice how to use BSEM Measurement invariance for single group.
 Bengt O. Muthen posted on Wednesday, June 26, 2013 - 2:29 pm
BSEM measurement invariance for a single group is like the longitudinal example in web note 17.
 S.Arunachalam posted on Thursday, June 27, 2013 - 6:09 am
Dear Prof. Muthen. Thank you very much. I am using the same setup as in the longitudinal example. however the model is not converging. These are the steps I am following:
1.) I am using correlated CFA model as per the BSEM 2012 article. The model worked very well.
2.) I am testing BSEM measurement invariance using approximate invariance. The model is not converging for iterations 50000 and 100000.
Please advice.
 S.Arunachalam posted on Thursday, June 27, 2013 - 8:14 am
Dear Prof. Muthen: I am in touch with you on this through email. Kindly ignore the above doubt here.
 S.Arunachalam posted on Thursday, June 27, 2013 - 9:25 am
For my analysis (point 2 in my above post) I am still getting posterior probability to be 0. I first tried with DIFF variance of 0.1, then .01, and then .001. Still PPP is 0.
I having three indicators with * in the difference output though.
 Bengt O. Muthen posted on Thursday, June 27, 2013 - 9:52 am
PPP of zero can have many causes. We need to see more details to give advice - please send input, output, data and license number to support.
 Daniel Seddig posted on Sunday, February 02, 2014 - 8:05 am
Hello. Aside from considering the benefit and meaning: I am wondering if it is possible to specify approximate measurement invariance across time and groups simultaneously in Mplus Bayesian CFA? I haven't found a way to expand the label assigning feature together with type=mixture, knownclass and the do/diff options to include both types of invariance. Is there any?
 Bengt O. Muthen posted on Monday, February 03, 2014 - 9:45 am
I'll email an example to you.
 Yoonjeong Kang posted on Thursday, February 06, 2014 - 12:37 pm
Dear Drs. Muthen,

I have a question about prior distributions in testing approximate measurement invariance. In Muthen & Asparouhov article (2013), prior distributions for DIFFERENCES between parameters were used to test approximate measurement invariance.

Loading1-Loading2 ~ N(0,0.01)

Because variance of 0.01 may represent different magnitude of variability of differences depending on scales of factors’ indicators, instead of priors for differences between parameters, I think that using priors for PROPORTIONS of two parameters can be used.
So we may assign priors such as

Loading1/Loading2 ~N(1, small variance)

I tried to use this in Mplus, but Mplus gives error message.
“Unknown parameter label: Loading1/Loading2”

Q1. What do you think about using priors for proportions, not for differences in tests of approximate measurement invariance?
Q2. I don’t know why Mplus recognizes "Loading1/Loading2" as a new label although it recognizes "Loading1-Loading2" well. I also created new parameter for proportion (L1= Loading1/Loading2) under the model constraint and then assign a prior to new parameter (L1), but Mplus still gives error message (Unknown parameter label). Is there any way to use priors for proportions in this case?

Thanks a lot in advance!!!

Yoonjeong
 Bengt O. Muthen posted on Thursday, February 06, 2014 - 2:16 pm
The scale of the variables does influence the prior variance choices as you say. The size of a loading is related to the SD of the variable. Also, different variables may have very different SDs. But if you are concerned about this, I think you could transform your variables to be on a more similar scale and then check the sensitivity to prior variances.

If you want to work with ratios, you have to declare those parameters as "NEW" parameters in Model Constraint before applying priors to them.
 Yoonjeong Kang posted on Friday, February 07, 2014 - 12:10 pm
Dear Dr. Muthen,
Thank you so much for your clarification!
Yes. It would be one option to transform variables to be on a similar scale. I got it! To work with ratios, I followed your advice. I declared parameters as "New" parameters in model constraint and apply priors to those new parameters but it didn't work. Could you let me know if there is anything wrong in my code?(for simplicity, I didn't include priors for intercept terms)

MODEL:
%OVERALL%
F1 BY X1-X4;
X1-X4*;
F1*;[F1*];
%CG#1%
F1 BY X1-X4(CG1X1-CG1X4);
[X1-X4*](CG1IX1-CG1IX4);
X1-X4*;
F1@1;[F1@0];
%CG#2%
F1 BY X1-X4(CG2X1-CG2X4);
[X1-X4*](CG2IX1-CG2IX4);
X1-X4*;
F1*;[F1*];

MODEL CONSTRAINT:
NEW(LX1 LX2 LX3 LX4);
LX1=CG1X1/CG2X1;
LX2=CG1X2/CG2X2;
LX3=CG1X3/CG2X3;
LX4=CG1X4/CG2X4;
MODEL PRIORS:
LX1 ~ N(1,0.001);
LX2 ~ N(1,0.001);
LX3 ~ N(1,0.001);
LX4 ~ N(1,0.001);

*** ERROR in MODEL PRIORS command
Unknown parameter label: LX1
 Bengt O. Muthen posted on Friday, February 07, 2014 - 2:18 pm
I forgot that we don't yet have the option of giving priors for NEW parameters. One approach is to fix one lambda to 1 and let others have mean 1 and small-variance priors.
Back to top
Add Your Message Here
Post:
Username: Posting Information:
This is a private posting area. Only registered users and moderators may post messages here.
Password:
Options: Enable HTML code in message
Automatically activate URLs in message
Action: