Meditation using SEM PreviousNext
Mplus Discussion > Structural Equation Modeling >
 Nicole Stanoff posted on Saturday, May 16, 2009 - 10:46 pm
Hi Dr. Muthen,

For my dissertation analyses I'm running a mediation model in SEM. I have one dichotomous dependent variable as well as continuous dependent variables. When I run my various models with my categorical outcome variable, I have to use WLS or WLSMV estimation. However, when I run my models with only my continuous variables, the default estimation of ML is used. The problem is that across my models, my sample size differs. Can you suggest what type of estimation I can use to make my models have the same sample size.

Can you recommend any papers that use mediation modeling in SEM with dichotomous and continuous outcomes.

Thank you.
 Linda K. Muthen posted on Sunday, May 17, 2009 - 4:42 pm
You can use ML for categorical variables as well as continuous variables. You should have the same sample size unless observations are being eliminated due to missingness on covariates and the covariates in the model differ.
 Nicole Stanoff posted on Sunday, May 17, 2009 - 11:23 pm
Thank you for your quick response. I had one more question about specifying certain variables as missing.

1. When I run my analyses using a missing are all (-9); statement for each of my models that I run, I get different number of observations for each of the models. However, when I specify specific variables to be missing
For examples missing are H1MO9Rr H1MO10Rr H1MO11Rr H1MO12Rr H1MO13Rr (-9);
I am able to get the same sample size across groups, however, my coefficients are different.
So my question is, is it more preferred to have the same number of observations across the models being run for my various mediation analyses, or use the missing are all command for all of my variables.

Thank you.
 Nicole Stanoff posted on Sunday, May 17, 2009 - 11:46 pm
One more thing...

I have tried using the ML estimation and WLS for my SEM models when I run analyses with continuous and categorical variables.

I have the same covariates in each of my models. However, I believe that my observations are beling eliminated due to the missingness on my covariates for all of my models.

Do you have any other suggestions of what I can do to get my sample size to be the same across my models?

Thank you.
 Linda K. Muthen posted on Monday, May 18, 2009 - 12:20 pm
The following statement

missing are H1MO9Rr H1MO10Rr H1MO11Rr H1MO12Rr H1MO13Rr (-9);

assigns the missing value flag -9 to H1MO13Rr. It does not assign it to the other variables. This is an incorrect specification of the MISSING option. See the user's guide.

If all of the variables have the same missing value, use the ALL setting.
Back to top
Add Your Message Here
Username: Posting Information:
This is a private posting area. Only registered users and moderators may post messages here.
Options: Enable HTML code in message
Automatically activate URLs in message